Nano tengeri akváriumok

2017.06.01

A nano akváriumok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tengeri akvaristák körében. Ezek a 10-150l közti kis tengeri világok gyönyörű díszei lehetnek lakásunknak, de mielőtt belevágnánk a vásárlásba érdemes megismerni előnyeit és hátrányait is!

A legnagyobb előny, ami talán kezdőként igen vonzó lehet, hogy egy nano akvárium kedvezőbb áron beszerezhető és berendezhető. Sőt vannak gyártok, melyek komplett szetteket is árulnak. Esztétikusak, könnyen elhelyezhetőek, nem feltétlenül igényelnek technikai tartályt, így akár egy 30 literes akvárium az ember íróasztalán is kényelmesen elfér és remekül mutat.

Azonban pont a méretükből adódóan fel kell készülnünk, hogy sokkal kevesebb élőlényt költöztethetünk be. 

Tökéletes környezetet teremthetünk benne korallok, csigák és garnélák számára, viszont a halak nagy része elég kényelmetlenül érezné magát, ha egy ekkora akváriumban kéne leélnie az életét. Persze vannak itt is kivételek, mint a Gobiodon okinawae, mely egy apró géb, ami legtöbbször SPS koralljainkban szeret pihenni. Belőle többet is tarthatunk, mivel mindkét irányban képesek nemet váltani így idővel két halból biztosan egy pár lesz. Ezen kívül ott vannak az örök klasszikusok a bohóchalak (Amphiprion Ocellaris), amiből szintén nyugodtan tarthatunk már egy párt 100 litertől. 

Gobiodon okinawae
Gobiodon okinawae

Ha eldöntöttük, hogy nem vágyunk egy halom halra és a gyerek sem szeretne mindenképp egy "Szenillát", akkor már csak egy fontos tényező van!

Egy kisebb akvárium ugyan olcsóbb, ahogy az írás elején tisztáztuk, de nagyobb odafigyelést igényel, mint méretesebb társai. Egy ilyen kicsi rendszerben sokkal hamarabb végbemennek a negatív folyamatok, például egy hal elhullásánál, vagy a rendszer túletetésénél. 

Érdemesebb sűrűbben tesztelni a víz paramétereket és mindennap ránézni, hogy minden rendben van-e. Emellett figyeljük élőlényeinket is, hiszen minden esetben jeleznek valahogy, ha nem érzik jól magukat. A zoanthus-ok esetében, ilyen jelzés például, ha nem nyílnak ki rendesen. Ilyen esetekben teszteljük a vizet, ha ott nem találunk hibát, gondoljuk át mi változott az adott időszakban (például: lecseréltük a lámpát, csökkent vagy nőtt a vízhőmérséklet, állítottunk az áramláson, stb.) Ha megtaláltuk a gondot orvosoljuk!

Mindezek ellenére, ha még mindig kedvet érzel, hogy belevágj egy nano tengeri akváriumba, mi csak ajánlani tudjuk. Sokan megijednek attól, hogy a tengeri akváriumok sokkal érzékenyebbek, főleg, ha ráadásul kicsik is, de egy kis tanulással, odafigyeléssel és időráfordítással, csodálatos és új világot vihetsz be a mindennapjaidba! 

Budapest Akvarisztika E-mail: budapest akvarisztika@gmail.com
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!